Logo_Päiviö_Final2.jpg

Avohuollon palvelut

Anna nuorelle mahdollisuus! AVUN ASKELEET - Varhaista tukea kasvatukseen ja kasvuun

AVUN ASKELEET

Varhaista tukea kasvatukseen ja kasvuun 

Perhekoti Päiviö tarjoaa varhaisessa vaiheessa apua ja tukea tarvitseville perheille Avun askeleet jaksoa. Jakson pituus on vähintään 6kk ja se on suunnattu yläasteikäisten nuorten perheille. Tuen piiriin on hyvä hakeutua jo ennen kuin tilanne kriisiytyy liikaa. Avun askeleilla voidaan esimerkiksi välttää mahdollinen kodin ulkopuolinen sijoitus.

 

Päiviön rooli on erityisesti tuoda lapsen/nuoren ääntä kuuluviin ja valvoa tämän etua. Avun askeleiden aikana perheenjäsenten kehittämisen tarpeisiin vastataan keskittymällä heidän kykyihin, vahvuuksiin sekä kehittymiseen. Rakentavaa vuorovaikutusta mallintamalla osallistujat saavat konkreettisia työkaluja kasvamiseen, kasvattamiseen ja vuorovaikutukseen. Näitä ovat esimerkiksi viikkoaikataulut, valmiita raameja rajojen ylläpitoon, aarrekartat, kortteja, pelejä ja harjoitteita positiivisen minäkuvan ja vuorovaikutuksen vahvistamiseen sekä lapsen/nuoren tilanteen ymmärtämiseen tämän eri ympäristöissä (koti, koulu, harrastukset).

 

Jakson aikana tehdään perheen vapaaehtoisuuteen perustuvaa kuntouttavaa perhetyötä, jonka aikana Päiviön ammattilaiset kartoittavat lapsen/nuoren sekä perheen kokonaistilanteen ja ovat rinnalla kulkijana heidän elämänsä verkostojen viidakossa esim. moniammatillinen yhteistyö kasvatus-, sosiaali- ja terveysalalla sekä vapaa-ajalla. Tämä tarkoittaa sopivien menetelmien etsimistä esimerkiksi kouluyhteistyön tai hoitosuhteiden kautta. Päiviön tehtäviin kuuluu koostaa lapsen elämän tärkeimmät ja haastavimmat tapahtumat, hoitojaksot (mitä on jo tehty, tulokset), diagnoosit sekä interventiot yhteen ymmärrettävään dokumenttiin. Tämä helpottaa nuoren tarinan kertomista. Työvälineenä käytetään mm. elämänjanatyöskentelyä, jonka tarkoituksena on kuvata ja tehdä näkyväksi lapsen/nuoren ja perheen läheissuhteita, ihmissuhteiden pysyvyyttä ja niihin liittyviä muutoksia eri elämänvaiheissa.

 

Avun askeleet sisältää:

  • Aloituspalaveri jossa mukana moniammatillinen työryhmä sekä perhe

  • Kotona tehtävä ohjaus 1-2 kertaa kuussa 2-4h/kerta

  • Perheviikonloppu Loma-Paksun majatalon tiloissa (pe-su) 

  • 3-8 viikon intensiivisen tuen jakso Päiviön yhteisössä

  • Väliarvioinnit tarpeen mukaan

  • Lopetuspalaveri

 

Aloituspalaverin tavoitteena on tutustumisen lisäksi esitellä arviointijakson eri vaiheita, päättää mahdollisesta tulevasta yhteistyöstä sekä aloittaa tuen tarpeen kartoittaminen.

Kotona tehtävä ohjauksen ja perheviikonloppujen avulla perheen voimavaroja tuetaan ja keskitytään erityisesti vahvistamaan sitä mikä perheessä ja sen jäsenissä on hyvää ja toimivaa. Perhetyön yksi tärkeimmistä tavoitteista on vahvistaa lapsen ja vanhemman, sekä vanhempien välistä vuorovaikutusta. Perhekodin vastuullisten kasvattajien on tärkeää kuulla ne tarpeet joita lapsella ja hänen perheellä on, sekä vastata näihin tarpeisiin. 

Väliarvioinnin tarkoituksena on tarkastella tuen tarvetta ja tavoitteiden toteutumista. 

Intensiivisen tuen jaksolla lapsi/nuori Päiviön yhteisössä. Tällä jaksolla tuen tarpeisiin perehdytään tiiviisti sekä kartoitetaan lapselle/nuorelle sopiva yksilöllinen polku. Intensiivisen tuen jakso turvaa myös koulun etenemisen kotikoulun kautta. Jakson aikana perhe vierailee joka toinen viikko tapaamassa lastaan majatalon tiloissa ja joka toinen viikko Päiviön aikuiset saattavat lapsen kotiin viikonlopuksi. 

Kotiviikonloput suunnitellaan yhdessä lapsen/nuoren ja tämän perheen kanssa. Kotikäynneillä ohjataan perhettä tämän tuen tarpeissa (arjen rytmi, rajat, läsnäolo, ilmapiiri, vuorovaikutus). Päiviön aikuiset hakevat nuoren sunnuntaina jolloin käydään myös läpi viikonlopun kuulumiset sekä arvioidaan tavoitteiden toteutumista. Kriisitilanteessa lapsella/nuorella on aina mahdollisuus palata Päiviöön. Päiviö pitää perheen ajan tasalla kuulumisista tapaamisten lisäksi puhelimitse ja raporttien välityksellä. Nuori saa aina vaikuttaa hänestä tehtäviin kirjauksiin.

Päiviön yhteisö mahdollistaa joukkoon liittymisen mikä onkin yksi ihmisen kolmesta perustarpeesta. Lisäksi nuori saa vertaistukea joka helpottaa arjen sujumista ja tunnetyöskentelyä. Kasvu tapahtuu hiljaisina hetkinä ja tähän rauhallinen ympäristö maaseudun rauhassa ja eläinten ympäröimänä soveltuu erinomaisesti. Varsinkin jos nuori on elänyt epävakaassa ympäristössä tasapainottaa rauhallinen ympäristö ylivirittynyttä tilaa.

 

Lopetuspalaverissa Päiviö siirtää keräämänsä tiedon perheen ja halutessa muun hoitavan tahon käyttöön

Etusivulle